Åtte grunner til at Arbeiderpartiet skal fortsette å styre Ås

Dette skiller Arbeiderpartiet og Høyre i Ås

Arbeiderpartiet, Høyre, forskjeller, Ås, kommunevalg, Martin Østtveit-Moe
Ås Arbeiderpartis tredjekandidat Martin Østtveit-Moe forklarer hvorfor det er viktig at Arbeiderpartiet fortsetter å styre Ås.

Årets kommunevalg er et veivalg. For mange er det vanskelig å skille på partiene og på ordførerkandidatene. Hva er egentlig forskjellene på å stemme på Edvin Søvik og Ås Arbeiderparti og Bengt Nøst-Klemmetsen og Ås Høyre?

Vi mener det er en rekke forskjeller du bør vite om. Her er 8 skillesaker:

1.  Eldreomsorgen: Ås Arbeiderparti ønsker å øke bemanningen i eldreomsorgen og sikre mer stabilitet blant de ansatte ved flere heltidsstillinger.  Løsningen for trygghet i eldreomsorgen er flere ansatte, enerom til alle, variert mattilbud, velferdsteknologi og trygghetsalarmer. Vi ønsker ikke Ås Høyres forslag om kutt i hjemmetjenesten og frislipp av kommersielle private aktører.

2. Tydelige krav til utbyggere: Ås Arbeiderparti mener vi må stille tøffere krav til utbyggere for å sikre gode bomiljø, grønne uteområder, luft, sollys og kvalitet i boligprosjektene. Derfor sier vi nei til høyblokker på 8 etasjer, små leiligheter på 18 kvm og eneboligtomter på under 700 kvadratmeter, slik Høyre ønsker. 

3. Barnehager: Ås kommune har i dag en god blanding av kommunale og private ideelle barnehager. Ås Arbeiderparti mener vi må ha en viss andel av kommunale barnehager for å ha kontroll på barnehagetilbudet i kommunen og sikre nok barnehageplasser til alle i Ås. Ås Høyre presser i stedet på for legge til rette for kommersielle private barnehager

4. Natur, dyrka mark og friluftsområder: Ås Arbeiderparti mener vi kan skape nye arbeidsplasser uten å bygge ned verdifulle friluftsområder og natur. De siste 10 årene har antall arbeidsplasser i Ås økt med over 3500. En økning på over 43 prosent. Langt flere enn i landet ellers. Ås Høyre sier ofte ja til utbygginger på jomfruelig mark og i verdifulle natur- og friluftsområder, som f.eks. Nøstvedtmarka og Holstadmarka.

5. Skole og eldreomsorg er viktigere enn skattekutt. Ås Arbeiderparti kommer ikke til å øke eiendomsskatten i neste periode, og skulle gjerne fjernet den. Men per nå har vi ikke handlingsrom til å ta den bort, uten at det får store konsekvenser for skole, eldreomsorg og tjenester til innbyggerne våre. Ås Høyre foreslår i stedet å fjerne eiendomsskatten på bolig og næring, noe som vil bety store kutt i kommunale tjenester. For Arbeiderpartiet er skole og eldreomsorg viktigere enn skattekutt.

6. Små forskjeller og sosial rettferdighet: Ås Arbeiderparti mener formuesskatt er viktig for å sikre små forskjeller, sosial rettferdighet og finansiering av velferd i Ås kommune. Vi ønsker ikke å starte et kappløp med andre kommuner om kutte mest i formuesskatten. Ås Høyre har foreslått at kommunen utreder å kutte lokalt i formuesskatten.

7.  Helse og velferd: Ås Arbeiderparti mener vi må ta høyde for flere eldre, flere som trenger helsetjenester og flere barn i barnehage i årene framover. Derfor vil vi styrke bemanningen i eldreomsorgen, helse, barnevern og barnehager. Ås Høyre foreslo i økonomiplanen for 2023-2027 i stedet å kutte i hjemmetjenester, helse, barnevern og barnehager de neste årene.

8. Trygg og realistisk økonomisk styring: Ås Arbeiderparti har vist at vi kan styre trygt økonomisk gjennom de siste 32 årene, selv om det innebærer å ta tøffe veivalg.  Ås Høyre har ikke lagt fram realistiske budsjetter for kommunen de siste tre årene og programmet inneholder en rekke dyre løfter, samtidig som kommunens inntekter skal reduseres.

Her er fire eksempler:

- 2021: Høyre foreslå å kutte 12 pst i barnevernets budsjett (4,2 mill.kr) og 3 mill.kr i kvalifiseringsprogrammet for flyktninger. Dette ville mest sannsynlig ført til budsjettavik ved årets slutt. Dette er regelstyrte ordninger og her kan det være akutte behov som det kan være krevende å håndtere innenfor reduserte rammer.

- 2022: Høyre startet året med å legge inn 12 mill. kroner i uspesifiserte kutt. Dette økte til 38 mill. kroner ila perioden. Vi kan ikke vite hvilke tjenester som blir kuttet som følge av dette.

- 2022: Høyre budsjetterte med salg av sykehjemsplasser uten å ha noen å selge til

- 2023: Høyre la inn urealistisk kutt i eiendomsskatt. Dette kunne de gjøre fordi de avviser kommunedirektørens anslag på hvor mye kostnader øker fordi befolkningen endrer seg, f.eks. at vi blir flere eldre som trenger helsetjenester. Disse kuttene ville ikke latt seg gjør uten å skjære ned på hjemmetjenesten. Selv ikke Høyre kan endre på at vi blir eldre.

Arbeiderpartiet vil i stedet fortsette trygg økonomisk styring.

Ås Arbeiderparti vil ha et rettferdig, trygt og grønt Ås. Et Ås hvor det er små forskjeller og store muligheter for alle. Derfor vil vi satse på felleskapet, utvikle nye arbeidsplasser og ta vare på gode bomiljøer, natur og friluftsområder.

Stem Arbeiderpartiet 10. og 11. september!

Av Martin Østtveit-Moe, 3. kandidat Ås Arbeiderparti